top of page

Start boekje: "Een barre tocht"

Bijgewerkt op: 25 aug. 2022

Het was een Oekraïens – Israëlisch feestje. Samen met het bestuur van Desert Rose en onze tolk Ira, namen we gisteren het boekje “Een barre tocht” in gebruik. Zij kregen als eerste een exemplaar. Er was een etentje met vooral Oekraïense gerechten want het zijn ook in Israël meest Oekraïense mensen die wij bezoeken en wij hebben vele herinneringen aan de manier waarop ze ons verwelkomden. Zo aten we daar voor het eerst varenikies, kaviaar en salo… Er was gisteravond ook borsht, de bekende bietensoep en Israëlische salade, pitabroodjes en choemoes.

We hadden deze dag uitgekozen omdat het ook de wereldwijde Holocaust Rememberance Day was. In Israël wordt die dag op de 14e van de maand Nisan gehouden, dat is meestal april en herinnert aan de opstand van de Joden in het getto van Warshau op 19 april 1943 en de dramatische gevolgen daarvan.

Pas in 2005 nam de VN de beslissing om ook een wereldwijde Herdenkingsdag in te stellen. Die is op 27 januari omdat op die dag Auschwitz werd bevrijd door het Rode Leger. Dit jaar is het 77 jaar geleden. Dat herinnerde ons aan de psalm die in het eerste boek staat dat stichting Desert Rose heeft uitgegeven: “Geboren om te lijden?” Het is een wanhoopskreet van David die zich afvraagt of God zijn volk is vergeten.


De titel van het nieuwe boekje is: “Een barre tocht” en dat refereert natuurlijk ook aan het lijden van Joden hoewel ik beslist niet alleen over lijden heb geschreven!

Het boekje is af te halen bij ons huisadres of je kunt het bestellen, dan sturen wij het toe. Bij afhalen of bij het bezoeken van de vertelruimte kost het €12,50, wanneer het per post moet worden verzonden komt er €5 bij.

Het grote boek “Geboren om te lijden?”, kost €15, daar komt €6,75 bij als het moet worden verzonden. Op beide boeken maken wij geen winst, onze winst is dat bekend wordt wat er is gebeurd, wat Gods gedachten zijn over Israël en het bij zal dragen aan een positieve houding tegenover Joden en enthousiasme over wat er in de toekomst nog zal gebeuren.

Schrijf ons een mail om een boek te bestellen of een afspraak te maken voor de vertelruimte, daar is ook een nieuw schilderij bijgekomen. emmeline.blok@gmail.com


bottom of page