top of page

In memoriam

Sergey Schneider



Geboren op 16 mei 1924 in Kharkiv, Oekraïne. Overleden: 16 februari 2019

In november werden wij gevraagd langs te komen bij een zoon van Sergey en zijn vrouw ludmila. Zij hadden een herinneringsmaaltijd voor ons klaarstaan. Wat is dat een mooi gebruik om goede woorden te spreken over de persoon die je moet missen. Ook wij missen hem. Hij keek altijd erg uit naar ons bezoek en wij voelden een warme vriendschap.

Sergey ging als 17-jarige jongen vrijwillig het leger in zodat hij niet hoefde te vluchten voor de snel oprukkende Duitse legermacht. Eigenlijk was hij nog te jong.

Hij vocht mee tegen de Duitsers in Oekraïne, Wit-Rusland, Litouwen en uiteindelijk in Königsberg, het huidige Kaliningrad. Sergei droeg veel medailles en werd onderscheiden met de Rode Ster als teken van dapperheid in de strijd.

Na de oorlog trouwde hij met Raisa met wie hij 65 jaar getrouwd zou zijn en twee zonen zou krijgen. Hij ging werken op een Kolchoze in Obodivka en ontwikkelde zich tot hoofd-landbouwkundige in het district Khmilnik

Toen zijn gezondheid steeds slechter werd en hij meer en meer terugkeek op zijn leven, zei hij eens: Ik heb nog steeds een engel boven mij die mij beschermd heeft tot nu toe, te beginnen in de hel van de oorlog.




bottom of page